Блог

НЕ СТРАДАЙ! ОВЛАДЕЙ БЪРЗО БОЛКАТА В КРЪСТА И ГЪРБА

Болките в гърба и кръста са сред най-често срещаните неразположения на съвременния човек. По статистически данни от тях се оплаква около 90% от населението на Европа, а най-засегнати са хората между 30 и 55 години. Характерно е, че с напредване на възрастта проблемът се влошава – болките стават по-силни и по-интензивни, а студеното време само допринася за обострянето им.

Причините за появата им могат да бъдат най-разнообразни – от наличието на структурни промени на гръбначния стълб, до бъбречни инфекции и бременност, но най-разпространени са тези от претоварване или преохлаждане. Някои ежедневни дейности като рязко навеждане, вдигане на тежки предмети, усукване и претоварване на мускулите на гърба или седене в неправилна позиция продължително време също са сред основните причинители на болки в гърба и кръста.

За щастие, в голям процент от случаите, болезненото усещане в тази област на тялото може да бъде овладяно в домашни условия, като се елиминира причинителят и се приложи адекватно лечение. Обичайно то включва топли или студени компреси на засегнатото място, почивка и масажи, но често пъти, когато болката е силна, е необходима и употребата на подходящ медикамент, какъвто е ибупрофенът. Освен болкоуспокояващо, той притежава и изразено противовъзпалително действие, което го прави особено подходящ при такъв вид травми.

Когато, обаче болката продължи  по-дълго от 3 дни или състоянието се влоши, потърсете лекарска помощ.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ БОЛКИ В КРЪСТА И ГЪРБА?

 • Отделяйте време за разходка всеки ден
  Ходенето пеша е отлично средство срещу сковаващата болка в гърба и кръста, не натоварва ставите и помага за поддържане на костната плътност.

 

 • Носете подходящи обувки
  Неудобните и високи обувки изместват центъра на тежестта и могат да предизвикат болка, най-често в кръста.

 

 • Внимавайте как седите
  Стремете се коленете ви да са сгънати под прав ъгъл или дори малко по-високо и не забравяйте да ставате и да се раздвижвате на всеки час.

 

 • Матракът и възглавницата са важни
  Ако ви боли гърбът, не трябва да спите на прекалено мек матрак. Стремете се да поддържате естествените извивки на гръбначния стълб.

 

 • Осигурете си комфорт по време на шофиране
  Преди да седнете зад волана, регулирайте добре седалката си, така че  ъгълът между краката и тялото да бъде около 90 градуса, а гърбът – плътно прилепнал към облегалката.

 

 • Научете се как да вдигате тежко
  Опитвайте се да повдигате тежестта предимно с движение в коленете с фиксиран кръст.

 

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

БОЛКА! Как ефективно да се справим с нея?

Болката е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите и е най-често срещаният симптом на заболяване.  Като защитен механизъм на тялото, тя предизвиква физична реакция, насочена срещу болезненото усещане. Въпреки че болката е неразделна част от живота ни, не бива да я подценяваме....

Прочети още

НЕ СТРАДАЙ! ОВЛАДЕЙ БЪРЗО БОЛКАТА В КРЪСТА И ГЪРБА

Болките в гърба и кръста са сред най-често срещаните неразположения на съвременния човек. По статистически данни от тях се оплаква около 90% от населението на Европа, а най-засегнати са хората между 30 и 55 години. Характерно е, че с напредване на възрастта проблемът се влошава – болките стават по-силни и по-интензивни, а студеното време само допринася за обострянето им....

Прочети още

КОГАТО СИ ПРИТИСНАТ ОТ БОЛКАTA

Стягаща, пулсираща, пробождаща, остра или тъпа – болката в главата може да има различни прояви, но общото между всички тях е, че винаги са неприятни и могат да вгорчат деня на всеки....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.