Блог

КОГАТО СИ ПРИТИСНАТ ОТ БОЛКАTA

Стягаща, пулсираща, пробождаща, остра или тъпа – болката в главата може да има различни прояви, но общото между всички тях е, че винаги са неприятни и могат да вгорчат деня на всеки.

Именно главоболието е една от най-честите причини за отсъствие от работа или училище, както и за пропускане на важни моменти в личен и емоционален план. Статистиката сочи, че в рамките на една календарна година около 90% от хората страдат поне веднъж от болка в главата, която е способна да превърне изпълнението на дори прости задачи в истинско предизвикателство.

Причините за възникването на главоболието могат да бъдат много различни – от наличието  на възпалителни процеси в организма до продължително излагане на стрес, дехидратация и липса на достатъчно качествен сън. Ето защо и лечението се определя в зависимост от типа и неговата интензивност.

Въпреки това, специалистите съветват при наличието на силна болка да се вземат навременни мерки за нейното облекчаване. В противен случай организмът се изтощава и състоянието може да се влоши.

Една от най-често използваните молекули от съвременната медицина е ибупрофенът, който е доказано ефективен при различни болкови състояния, а в допълнение проявява и противовъзпалителен ефект.

 

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С БОЛКИТЕ В ГЛАВАТА?

 • Пийте повече вода
  Недостатъчният прием на вода води до дехидратацията, която от своя страна е основна причинa за главоболието.

 

 • Хранете се правилно
  За да избегнете падане на нивата на кръвната ви захар, хапвайте по-малки порции редовно.

 

 • Елиминирайте стреса
  Опитайте да се откъснете от ежедневните проблеми и да релаксирате на чист въздух сред природата или с приятна книга вкъщи.

 

 • Използвайте компреси
  Според типа главоболие изберете топъл компрес, който да отпусне мускулите или студен, който спомага за свиване на кръвоносните съдове и за намаляване на чувството за болка.

 

 • Наспете се
  Нередовният сън причинява умора, проблеми с концентрацията и болки в мускулите.

 

 • Масажирайте засегнатите участъци
  Независимо дали болката е причинена от скованост във врата или напрежение в слепоочията, масажът ще помогне за отпускане на мускулите и ще облекчи състоянието.

 

 • Следете кръвното си налягане
  Както високото, така и ниското кръвно налягане причиняват главоболие, затова се погрижете то  да бъде в норма.

 

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

 

Още новини

БОЛКА! Как ефективно да се справим с нея?

Болката е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите и е най-често срещаният симптом на заболяване.  Като защитен механизъм на тялото, тя предизвиква физична реакция, насочена срещу болезненото усещане. Въпреки че болката е неразделна част от живота ни, не бива да я подценяваме....

Прочети още

НЕ СТРАДАЙ! ОВЛАДЕЙ БЪРЗО БОЛКАТА В КРЪСТА И ГЪРБА

Болките в гърба и кръста са сред най-често срещаните неразположения на съвременния човек. По статистически данни от тях се оплаква около 90% от населението на Европа, а най-засегнати са хората между 30 и 55 години. Характерно е, че с напредване на възрастта проблемът се влошава – болките стават по-силни и по-интензивни, а студеното време само допринася за обострянето им....

Прочети още

КОГАТО СИ ПРИТИСНАТ ОТ БОЛКАTA

Стягаща, пулсираща, пробождаща, остра или тъпа – болката в главата може да има различни прояви, но общото между всички тях е, че винаги са неприятни и могат да вгорчат деня на всеки....

Прочети още

Един коментар за “КОГАТО СИ ПРИТИСНАТ ОТ БОЛКАTA

 1. Привет, това е коментар.
  Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
  Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.