Блог

БОЛКА! Как ефективно да се справим с нея?

Болката е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите и е най-често срещаният симптом на заболяване.  Като защитен механизъм на тялото, тя предизвиква физична реакция, насочена срещу болезненото усещане. Въпреки че болката е неразделна част от живота ни, не бива да я подценяваме.

Едни от най-честите й прояви, които могат да нарушат ежедневния ритъм на живот и да доведат до значителен дискомфорт и дори до временна нетрудоспособност са:

•   Главоболието – едно от  основните оплаквания в общата лекарска практика. Най-разпространените видове главоболие са тензионното и мигрената, но се среща и при различни вътрешни и системни заболявания, травми и др.

  • Менструалните болки – от тях страда всяка втора жена. Болезнената менструация представлява крампи – притъпени, остри, периодично повтарящи се или постоянни болки в долната част на корема, които често са съпроводени с гадене, главоболие и болки в кръста , което може  да наруши някои от ежедневните задължения на жената.
  • Болките в гърба или кръста – според статистиката, 75-80% от хората, без значение от пола и възрастта, поне веднъж в живота си са страдали от подобни епизодични или постоянни болки. Усещането е неприятно, често пъти мъчително и може да се окаже сериозна пречка за извършване дори на прости физически дейности.
  • Зъбоболът – той може да варира силно по продължителност и интензитет – от лек дискомфорт до мъчителна болка. По-често срещана е спорадичната болка, както и тази, усилваща се от топло или студено. Най-тривиалната причина за появата му е кариесът – кухини в емайла на зъбите. Пулпитът е много по-сериозно състояние от обикновения кариес, което протича със силна болка, разпространяваща се към съседните зъби. Пародонтозата, от друга страна е заболяване, обхващащо околозъбната тъкан, което води до отдръпването й от зъбите и болезнено възпаление.

 

Как да се справим с болката?

Болката е реакция на нашия организъм, която показва, че нещо не е наред и че трябва да предприемем мерки. Заедно с лечението и елиминирането на основния проблем, предизвикващ болка, често се налага и допълнително въздействие върху самата нея с цел отстраняването или намаляването й. Когато болката е сезонна, в следствие на промяната във времето или моментна, като главоболието, зъбоболът и менструалните болки, има как бързо и лесно да си помогнем. На пазара има продукти, които се отпускат без рецепта и които могат да ни отърват от болезнените усещания до минути . Такива са лекарствата, съдържащи ибупрофен. Той бързо намалява болката и отока, ограничава възпалението и дори помага за намаляването на високата температура при простудни и вирусни заболявания. В същото време има много добра поносимост от организма. В повечето случаи болката е краткотрайно явление, което преминава бързо и все пак бъдете внимателни – в случай, че тя продължава с дни или усетите задух или причерняване, потърсете лекарска помощ.

 

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

 

 

Още новини

БОЛКА! Как ефективно да се справим с нея?

Болката е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите и е най-често срещаният симптом на заболяване.  Като защитен механизъм на тялото, тя предизвиква физична реакция, насочена срещу болезненото усещане. Въпреки че болката е неразделна част от живота ни, не бива да я подценяваме....

Прочети още

НЕ СТРАДАЙ! ОВЛАДЕЙ БЪРЗО БОЛКАТА В КРЪСТА И ГЪРБА

Болките в гърба и кръста са сред най-често срещаните неразположения на съвременния човек. По статистически данни от тях се оплаква около 90% от населението на Европа, а най-засегнати са хората между 30 и 55 години. Характерно е, че с напредване на възрастта проблемът се влошава – болките стават по-силни и по-интензивни, а студеното време само допринася за обострянето им....

Прочети още

КОГАТО СИ ПРИТИСНАТ ОТ БОЛКАTA

Стягаща, пулсираща, пробождаща, остра или тъпа – болката в главата може да има различни прояви, но общото между всички тях е, че винаги са неприятни и могат да вгорчат деня на всеки....

Прочети още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.